Functionalist villa

The house – a traditional functionalist villa that needed to be refurbished while paying homage to the original style. To ensure continuity and consistency between the overarching interior concept and the details, Lulu Mosquito came on board from the outset. As a sparring partner, and being interior designers, we contributed input for the décor on an ongoing basis as well as preparing a complete presentation ranging from colour composition and lighting to the choice of soft furnishings and furniture.

 It is always important for us to create a common thread in our interior design, and – especially for this house – to also respect beautiful architecture and the building’s original style. The architecture of the house offered many possibilities that we used as our starting point, among other things by working with natural colours, which produces a sense of calm without disturbing the architecture. We have worked to integrate texture and structure into the rooms. For instance, the beautiful and unique window sections needed to be emphasised rather than hidden. We wanted a simple solution which would preserve the clear-cut functionalist look, and arrived at a marriage of function and style throughout the property.

We ended up changing the family’s original idea for the kitchen – the main room in the house. Instead, we suggested a long kitchen/storage counter with seating. This has now become a gathering point for the whole family, and presents itself as a modern element in smoked oak, rising up from the beautiful parquet floor in the large, bright room. We chose the Serge Mouille lamp for the lighting – with its attractive organic shape, it breaks the stringent lines and illuminates the room wonderfully. The Ipnos floor lamp, which not only functions as a light source, but also as a sculpture, can be brought out onto the terrace.

The beautiful and distinctive round dining room with its amazing window section required a lamp that would support the space in a timeless, yet modern fashion, while at the same time matching the round table perfectly – here, the Astep 2065 pendant lamp met all these criteria.

The Moon Night rug from Massimo has the most wonderful shades, and its colours created a perfect sense of balance in the room. Throughout the house, we chose curtains spanning a colour palette ranging from light grey to dark brown.

On entering the house, you stand facing the large window section which is such a distinctive feature of the property. Here, we laid a long length of fabric along one side – with the colour carefully matching the interior and the art in the room – to create a soft, unique look. In the bedroom, we opted for grey-brown roller blinds that offer the possibility of completely shutting out all the light. We have previously used Kvadrat’s stunning curtain collection, and for this house we chose Unix and Relax.

 



Share with your besties